El ministre Botella Asensi

lunes, 19 de junio de 2017
JORDI ORTIZ
JORDI ORTIZ

Jordi Ortiz es autor del libro 'El ministre Juan Botella Asensi i l'exili'

La Columna - (lunes, 19 de junio de 2017)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Hui fa 75 anys que Juan Botella Asensi, el ministre alcoià, va morir a l'exili. Botella Asensi iniciaria la seua carrera a Alcoi, amb el diari Fraternidad i sent regidor. L'any 1915 es va desplaçar a Madrid. Allí esdevindria un prestigiós advocat. Alhora, va participar en la Lliga per la Defensa dels Drets de l'home, amb intel·lectuals com Unamuno, Ortega y Gasset... L'any 1928 va ser un dels fundadors, en la clandestinitat, del Partit Republicà Radical Socialista.
Al 1931, amb la Segona República, iniciaria la seua carrera institucional. Botella Asensi seria escollit diputat a Corts Constituents i membre de la comissió que redactaria la constitució republicana.
Al setembre de 1933, al caure el govern d'Azaña, és va fer un govern de transició fins les eleccions de novembre. A aquest gabinet, l'alcoià exerciria de Ministre de Justícia. Malgrat el limitat temps, va marcar una línia reformista, d'esquerres i laïcista. A les eleccions no seria reelegit.
L'alçament de 1936 va fer que Botella Asensi es posara al servei de la legítima República. En defensa de la Constitució que ell mateix va escriure. En 1939 va haver de fugir d'Espanya. Trobaria a Mèxic, a la terra de Lázaro Cárdenas, una nova pàtria. Allí rebria una tràgica notícia. El seu germà, Evarist Botella, qui va ser Alcalde d'Alcoi, havia sigut assassinat pels feixistes.
Com milers de persones, Juan Botella Asensi va refer la seua vida lluny de la seua pàtria. Va morir el 19 de juny de 1942 a Mèxic, a milers de kilòmetres de la seua terra, víctima de l'exili que va impedir que aquest intel·lectual alcoià lluités per una terra pròspera i lliure.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content